Látnivalók

A hosszan elnyúló Örsi-hegy lejtőin fekvő település egy XIII. századi oklevélben szerepel először. Nagyörs vagy Boldogasszonyörs, Kisörs, Szőlősörs tűnnek fel ebben az időben. Egy 1542-es jegyzékben Szőlősörs a jobbágyok, Kisörs pedig nemesek lakta falu. Szőlősörs egyházi és világi birtokosok nevén volt. Az 1530-as években a fehérvári prépost, később a győri káptalan és a környéken szinte mindenhol birtokkal rendelkező Csoron András tulajdonaként írták össze, 1548-ban már egyedül a Csoronoké.

1627-ben – a Csoronok után – az Eszterházyak birtoka és a devecseri uradalomhoz tartozott Szőlősörs és Kisörs is. Az ősibb – és rangosabb – Kisörs maradt meg aztán az egyesült települések neveként. Ebből lett később a Kisörshegy, majd Kisörs-szőlőhegy.

Szent Antal Kápolna

1816-ban épült Páduai Szent Antalról elnevezett kápolnája, amelyet Udvardi Erzsébet 1976-ban felszentelt Szent Antal a halaknak prédikál és Három királyok Jézus jászola előtt című képei díszítenek.

Szt. Antal képolna 1
Szt. Antal képolna 2

Folly Arborétum

1905 és 1910 között kezdte el telepíteni a hegy déli oldalán dr. Folly Gyula pécsi orvos a róla elnevezett Arborétumot, amely Badacsonyörs egyik nevezetessége.

folly arborétum 1
folly arborétum 2

Pálos-rendi kolostorrom

Badacsonyörs és Salföld között, az erdő mélyén található az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok egykori kolostorának és templomának maradványa. A meglepően jó állapotban maradt rom és környéke népszerű kirándulóhely. Badacsonyörsről, Salföldről és Ábrahámhegyről is egyszerűen odajuthatunk.

salfoeli-palos-kolostorrom 1
salfoeli-palos-kolostorrom 2