A Csendes Dűlő Szőlőbirtok

A Badacsonyi borvidéken, az Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú szőlőterület 1971 óta van a családunk tulajdonában. A páratlan panorámájú, vulkanikus talajú Csendes Dűlő Szőlőbirtok három hektárján terem a zamatos Olaszrizling, a mézillatú Hárslevelű és a tüzes Szürkebarát, valamint – az úri bor, avagy a nemesek nedűje – a kuriózum Kéknyelű, hazánk egyik legősibb, kizárólag ezen a borvidéken termő bora.

02-a

Az ültetvény

A kezdetek kezdetén a régi présház mellett vegyes szőlőfajtákkal telepített hagyományos művelésű területünk volt. Az évek során fokozatosan vásároltunk a hegyen újabb területeket, amelyeket felújítottunk és fajtatiszta korszerű ültetvényt hoztunk létre. A megvásárolt szürkebarát és hárslevelű területek tőkéi 40 és 60 évesek.

A vendégház

Szőlőhegyen vagyunk, hajdani öreg présházak között, csend, nyugalom, táj és ember évezredes harmóniájában.

screenshot-mm.masterhosting.hu-2019.12.02-16_03_20 (2)
01

Borterasz

Borteraszunkon tavasztól őszig várjuk vendégeinket páratlan panorámával, Csendes Dűlő borokkal és környékbeli, szezonális finomságokkal.

Boraink

A szőlő feldolgozása a lehető legkíméletesebben történik. Boraink acéltartályokban, irányított erjesztéssel, fajélesztők használatával készülnek. Az egyes tételek részben fahordós érlelést is kapnak. Palackozás után a borokat 6 hónapig palackban érleljük és csak ezután hozzuk forgalomba. A kéknyelűt legalább egy évig érleljük palackban. 

111
kny
KÉKNYELŰ

Jellegzetes magyar szőlőfajta, csak Badacsonyban termesztik. Bora fiatalon is figyelemre méltó, de igazi élményt több éves érlelés után nyújt. Érezhető rajta a termőhelyre jellemző mineralitás. Extrakt tartalma nagy. Hosszabb érlelés után páratlan savharmóniát produkál.

OLASZRIZLING

Jellegzetes, enyhén rezeda illatú, keserűmandulára emlékeztető, finoman kesernyés ízű, zamatos, elegáns savú, minőségi bor. Reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készítjük.

olaszr
hars
HÁRSLEVELŰ

Magyar származású fehér szőlőfajta. Badacsonyban ritkán termesztik, noha kiváló minőségű bort ad. Borában fajtajelleges aromák, mézillat, hárs és alma visszhangoznak. Gazdag és harmonikus íz teszi teljessé az élményt. Harmonikus savak, bazalt és ásványi jegyek jellemzik.

SZÜRKEBARÁT

Illatban az üde, bodzavirágos, akácnektáros tónusok mellett a különböző, édes, sárga húsú gyümölcsök gazdagsága áramlik a pohárból. Ízében is az érett ringlóra és egynémely egzotikus gyümölcsre ismerünk. Finom savharmónia jellemzi. Badacsonyban mindehhez gazdag mineralitás társul.

szb1