A Csendes Dűlő Szőlőbirtokról

Az Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú szőlőterület 1971 óta van a családunk tulajdonában. Noha a Badacsonyi borvidék talajára a vulkanikus-bazaltos alapkőzet jellemző, a Kisörs-hegyen a vörös homokkő, valamint a lösz biztosítja a talaj jó kálium- és mikroelem ellátottságát, ez a változatosság adja az itteni borok savakban gazdag, testes, minerális jellegét. A területek kitettsége déli fekvésű. A borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag, kiegyenlített. A mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett déli fekvése és a Balaton víztükre.

A kezdetek kezdetén csak a régi présház mellett egy vegyes ültetvényünk volt, melyhez a hegyen fokozatosan vásároltunk újabb területeket és újítottunk fel a hárslevelű és a szürkebarát területek kivételével, melyek így közel hatvan és negyven éves tőkékről adják a szőlőt.

Jelenleg három hektárt művelünk, és négy fajtánk van: olaszrizling és szürkebarát, valamint hárslevelű és kéknyelű. Talán ez utóbbi kettő áll hozzánk a legközelebb. A kéknyelűt kizárólag ezen a borvidéken termesztik, a hárslevelűt pedig elsősorban nem Badacsonyban keresik az emberek, holott mi úgy tapasztaljuk, nagy lehetőség van benne: szép, illatos, tartalmas, mégis légies, szelíd bort ad. A szőlőben kezdetek kezdete óta, vagyis immán több mint 10 éve együtt dolgozunk a Sikos családdal. A családfő, Attila itt született a hegyen, tudása és alázata a szőlő felé példaértékű és meghatározó. A nagyobb munkák során felesége, Erika is csatlakozik hozzá, de a tennivalókat fiával, Attilával ketten végzik egész évben.

A szőlőtőkék terhelése 1-1,5 kg. Nem használunk műtrágyát, gyomirtó szereket, és 2018-ban ökológiai szőlőtermesztésre tértünk át. A szüretet teljes érettségben kezdjük és kézzel végezzük, a szőlő feldolgozása is a lehető legkíméletesebben történik.